Spring naar hoofd-inhoud

Mondriaan. 'Compositie met lijnen en kleur' (1936)

Aangemaakt door Kees Oosting |

Hoe je smaak kan veranderen in de loop der jaren.

Toen ik jong was, vond ik alleen het surrealisme mooi en abstracte kunst moest ik al helemaal niets van hebben. Op Mondriaan reageerde ik in mijn jonge jaren net als veel jongeren van nu. Ik snap het niet, en dit kan mijn kleine broertje ook. Toen ik ouder werd en zelf kunstgeschiedenislessen ging geven, werd mijn oordeel over Mondriaan al milder. Het werk deed nog steeds niets met mij, maar ik had wel een enorm respect voor Mondriaan, omdat hij als één van de eerste kunstenaars het aandurfde om in totale abstractie te gaan schilderen en dat bijna 100 jaar geleden. Hij is zo langzamerhand van het realisme, via expressionisme en symbolisme gegroeid naar abstracte kunst. De drie schilderijen van de appelboom (je moet die maar eens opzoeken) laten dat heel mooi zien.

Maar zoals ik al zei, het werk van hem deed me niets, tot.... Ik kwam geregeld in het Gemeentemuseum in Den Haag. Daar hangt een enorme collectie van Mondriaan. Niet al het werk wat het museum in bezit heeft kan er hangen. Er wordt dus met regelmaat ander werk opgehangen. Bij één van mijn bezoeken hing het schilderij 'Compositie met lijnen en kleur' in een kleine ruimte. Mijn oog viel erop en ik was aangenaam verrast. Ik vond en vind het een prachtig schilderij. Het is niet zo groot en volgens het museum is dit één van de schilderijen, die hij maakte in de dertiger jaren van de vorige eeuw, geïnspireerd door de Jazz muziek.

Voor mij is het spel van de lijnen en dat ene blauwe vlak naast de vele witte vlakken geniaal. De strakheid van de lijnen en tegelijkertijd de assymetire van de compositie is iets waar ik steeds naar blijf kijken. De lijnen hebben allemaal andere diktes, maar de hele compositie is in harmonie en evenwicht. Ik weet dat Mondriaan altijd lang bezig was met zijn composities, voor hij tevreden was. Wat mij betreft is hij daarin met dit schilderij meer dan geslaagd. Ik vind het schilderij zo mooi, dat ik bezig ben het schilderij letterlijk na te schilderen en daar mijn eigen draai aan te geven. Zo gauw deze klaar is komt hij op de site.

Terug

Reacties en antwoorden

×

Een naam is verplicht!

Vul een geldige naam in

Een geldig e-mailadres is verplicht!

Vul een geldig e-mailadres in

Een reactie is verplicht!

* Deze velden zijn verplicht.

Wees de eerste om een reactie te geven